Login

Opetusvideot

Heta-Liitto teki vuosina 2014-2016 opetusvideoita Raha-automaattiyhdistyksen (nyk. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA) rahoittamassa hankkeessa. Opetusvideot käsittelevät henkilökohtaisen avustajan työnantajuutta monipuolisesti eri näkökulmista. Kaikki hankkeessa tehdyt videot ovat katsottavissa tällä sivulla. Opetusvideoihin saa tekstityksen videoruudun oikean alakulman valikosta, kohdasta "Asetukset".

Jos sinun on helpompi hyödyntää opetusvideoita pelkkinä äänitiedostoina, niin rullaa ihan tämän sivun loppuun. Sivun lopusta löytyvät kaikki opetusvideot äänitiedostoina eli mp3-tiedostoina.

Työsuhteen pelisäännöt ja roolit

Ensimmäisellä videolla käsitellään työsuhteen pelisääntöjä, joita määrittävät lainsäädäntö, työehtosopimus, työsopimus sekä työnantajan ja työntekijän jokapäiväinen toiminta. Videolla käydään läpi henkilökohtaisen avun työnantajamallin perusperiaatteita sekä työnantajan ja työntekijän oikeudellisia ja sosiaalisia rooleja.

Videolla nähdään asiantuntijoina psykologi Susa Kalliomaa ja valmentaja, kouluttaja Marika Tammeaid. Lisäksi asiantuntijoina ovat toimineet Hetan lakimiehet.

 

Kokemuksia työnantajamallista

Heta-Liiton toisella opetusvideolla henkilökohtaisten avustajien työnantajat ja henkilökohtainen avustaja kertovat kokemuksistaan henkilökohtaisen avun työnantajamallista.

Työnantajuus lisää vaikeavammaisen vastuita ja vapauksia, mutta millaista se on käytännössä? Monet tarvitsevat henkilökohtaista avustajaa monta tuntia päivässä, useat ympäri vuorokauden. Miltä tuntuu toimia työnantajana henkilölle, jonka kanssa on niin tiiviisti tekemisissä? Millaisia asioita se mahdollistaa tai tuoko se mukanaan myös vaikeita hetkiä? Entä miltä tuntuu toimia henkilökohtaisena avustajana omalle pomolleen? Tällä videolla kuulemme kolme näkökulmaa henkilökohtaisen avun työnantajamalliin.

 

Onnistunut vuorovaikutus

Mistä hyvä vuorovaikutus rakentuu ja miten sitä ylläpidetään työsuhteen eri vaiheissa? Katso Heta-Liiton opetusvideo työnantajan ja työntekijän välisestä vuorovaikutuksesta.  

Henkilökohtaisen avustajan ja vaikeavammaisen työnantajan välinen työsuhde on valtaosaltaan vuorovaikutussuhde. Vuorovaikutus työsuhteessa on arkipäiväistä jutustelua, ristiriitatilanteiden ennaltaehkäisemistä ja ratkaisemista sekä tietysti avustustilanteiden ohjeistamista. 

Asiantuntijana videolla kuullaan tekniikan tohtori Pia Lappalaista, joka avaa meille hyvän vuorovaikutuksen rakennuspalikoita ja antaa hyviä käytännönvinkkejä vuorovaikutussuhteen kehittämiseen. 

 

Palautteen antaminen työsuhteessa

Palautteen antaminen työsuhteessa on erittäin tärkeää. Se on sekä työnantajan että työntekijän tehtävä. Oikein annettu palaute lisää motivaatiota ja työhyvinvointia sekä ennaltaehkäisee ristiriitatilanteita. Hyvä ilmapiiri rohkaisee palautteen antamiseen ja palautteen antaminen puolestaan ruokkii hyvää ilmapiiriä. 

Siihen, millä tavalla antaa ja vastaanottaa palautetta, kannattaa siis todellakin panostaa. Videolla annetaan vinkkejä, milloin ja miten palautetta kannattaa antaa ja miten palautteen vastaanottajan reaktiot tulisi huomioida. Katso Heta-Liiton opetusvideo ja poimi vinkit talteen!

 

Kehityskeskustelu

Henkilökohtaisten avustajien työehtosopimuksen mukaan kehityskeskustelu tulisi käydä vuosittain. Kehityskeskustelu onkin henkilökohtaiselle avustajalle ja tämän vaikeavammaiselle työnantajalle hyvä mahdollisuus saada ja antaa palautetta. Kehityskeskustelun pitäminen ei kuitenkaan välttämättä tunnu helpolta – varsinkin, jos siitä ei ole omakohtaista kokemusta tai jos itsellä on takana kielteisiä kokemuksia kehityskeskustelusta. 

Yhtä oikeaa tapaa kehityskeskustelun pitämiseen ei ole, mutta hyviä vinkkejä kannattaa kuitenkin hyödyntää ja ennen kaikkea kehityskeskusteluun kannattaa aina valmistautua. Katso Hetan opetusvideo ja varmista menestyksekkään kehityskeskustelun pitäminen!

 

Työpaikkailmoituksen tekeminen

Henkilökohtaisen avustajan rekrytointi on kaikille henkilökohtaisen avustajan työnantajille jossain vaiheessa ajankohtaista. Voi olla kyse esimerkiksi siitä, että tarvitsee kokonaan uuden vakituisen työntekijän edellisen irtisanouduttua, tai voi tarvita vaikkapa sijaisen vakituisen työntekijän kesäloman ajaksi. 

Tällä Heta-Liiton opetusvideolla käsitellään työpaikkailmoituksen tekemistä. Asiantuntijoina videolla toimivat rekrytoinnin asiantuntija Taina Lehtola sekä henkilökohtaisen avustajan työnantaja Pyry Niemelä

 

Työhaastattelun pitäminen

Miten valmistaudun työhaastattelun pitämiseen? Mitä kaikkea työhaastattelussa pitää muistaa kysyä? Mitä työhaastattelussa ei kannata sanoa tai tehdä? Näihin kysymyksiin videolla vastaavat rekrytoinnin asiantuntija Taina Lehtola ja henkilökohtaisen avustajan työnantaja Pyry Niemelä.

 

Työntekijän perehdyttäminen

Vaikka olisi rekrytoinut kuinka huippuhyvän työntekijän, ei kukaan meistä ole ajatustenlukija. Jokainen työntekijä pitääkin perehdyttää työhönsä, jotta hän voi toimia oikein ja turvallisesta. Tällä videolla annetaan vinkkejä ja neuvoja henkilökohtaisen avustajan perehdyttämiseen. Mukana kommentoimassa on henkilökohtaisen avustajan työnantaja Pekka Sutinen.


c Heta – Henkilökohtaisten Avustajien Työnantajien Liitto